Op deze pagina willen we jullie graag op de hoogte brengen hoe we in onze school werken aan luizenpreventie. In vijf punten geven we graag ons beleid weer.
Een belangrijk punt hierbij is dat de verantwoordelijk steeds bij de ouders blijft liggen.
1. Informeer ouders, leerlingen en leerkrachten (en andere medewerkers) op regelmatige basis
Visie
De school voert een preventief luizenbeleid. Hierbij proberen we zo veel mogelijk te voorkomen dat de luizen worden doorgegeven van kind naar kind. De stappen die daarvoor genomen werden, zijn vooral het scheiden van mutsen, sjaals, enzovoort. Dit gebeurt op verschillende manieren. De leerkrachten zijn ook alert voor het veelvuldig krabben van kinderen in de haren, vooral ter hoogte van de oren en nekstreek.
Verder bestaat er een kriebelteam die op aangekondigde tijdstippen de hoofden van alle kinderen controleert en daarna ook een brief meegeeft aan de ouders waarop de nodige info staat over deze controle. De klassen waar luizen gevonden worden krijgen twee weken nadien een hercontrole.
We informeren de ouders omdat de ouders verantwoordelijk zijn voor de vaststelling en de behandeling van luizen bij hun kinderen. Omdat te kunnen realiseren moeten alle ouders voldoende op de hoogte zijn en correcte kennis hebben. Daarom zullen we de informatie op verschillende momenten en op verschillende tijdstippen aanbieden. Bij het begin van elk schooljaar tijdens de infoavond voor ouders worden de ouders nog eens geïnformeerd over het luizenbeleid op school. Voor de vakanties wordt er in de nieuwsbrieven ook steeds gevraagd om de kinderen nog eens goed te behandelen, zodat we zonder luizen kunnen beginnen aan een nieuwe periode op school. Zeker tijdens de winterperiode wordt er extra aandacht besteed aan de luizenproblematiek.
Indien nodig kunnen ouders uitgenodigd worden om samen met een kriebelmoeder of een medewerker van het CLB de nat-kam-methode aan te leren.
Wat zijn luizen?
Een hoofdluis is een klein insect dat leeft tussen de haren van de mens. Een luis heeft zes poten en is grijswit tot bruin van kleur. Hoofdluizen zitten bij voorkeur op warme, vochtige en donkere plaatsen, zoals achter de oren of in de nek. Ze klampen zich met hun pootjes
stevig vast aan de haren.
Een luis voedt zich verschillende keren per dag door het zuigen van kleine hoeveelheden bloed doorheen de hoofdhuid. Tijdens het voeden komt er speeksel van de luis vrij, wat jeuk kan veroorzaken. Zonder bloedmaaltijden sterft een luis na 2 dagen.
De levenscyclus van een luis bestaat uit 3 stadia: larve, nimf en luis. De eitjes van een luis (dit zijn de larven in een omhulsel: de neet) zijn ovaalvormig en ongeveer 0,8 mm groot. Vrouwelijke luizen leggen tot 8 eitjes per dag. Ze plakken hun eitjes net boven de hoofdhuid stevig vast op een haarschacht. Uit die neten komen nimfen. De lege neten blijven achter op de haarschacht.
Nimfen zien eruit als volwassen luizen, maar ze zijn kleiner. De nimfen groeien vervolgens uit tot volwassen luizen. Op je hoofdhuid kunnen luizen tot 30 dagen overleven. Daarbuiten sterven ze snel.
Hoe spoor je luizen op?
Om met zekerheid vast te stellen of iemand besmet is met hoofdluizen, is het belangrijk dat je levende luizen vindt. Dat is geen gemakkelijke opdracht: luizen zijn vaak moeilijk te zien, ze verplaatsen zich zeer snel naar donkere plaatsen.
Luizen kun je het gemakkelijkst opsporen met de nat-kam-test. Daarvoor heb je het volgende nodig:
-
- shampoo
- crèmespoeling (conditioner)
- wit keukenpapier of een servet
- een luizenkam. Een goede luizenkam heeft fijne tanden die 0,2 tot 0,3 mm uit elkaar staan. De doorsnede van de tanden moet hoekig zijn, bijvoorbeeld ruitvormig of rechthoekig.
Nat-kamtest
-
- Was de haren met een gewone shampoo.
- Spoel de shampoo uit de haren, maar droog de haren niet af.
- Breng overvloedig conditioner aan op de natte haren.
- Kam de knopen uit de haren met een gewone kam.
- Buig nu voorover en kam de haren systematisch met een luizenkam van achter naar voor, dus van de nek naar het voorhoofd. Begin aan het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor. Kijk vooral goed achter de oren en in de nek. Druk de luizenkam goed tegen de hoofdhuid aan.
- Veeg de luizenkam na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier om te kijken of er luizen aanwezig zijn. Als dat nodig is, kun je de luizen met een tandenstoker uit de kam halen.
- Spoel de conditioner uit de haren, maar droog de haren niet af.
- Kam de haren nu met een gewone kam weer naar achter.
- Kam de haren een tweede keer systematisch met de luizenkam, deze keer van voor naar achter en opnieuw van het ene oor naar het andere.
- Veeg de luizenkam opnieuw na elke kambeweging af op een stuk wit keukenpapier.
Je kan ook hier een kijkje nemen. Je vindt er een filmpje en een heldere uitleg over de natkamtest, ook in andere talen! (oa in het Engels, Frans, Pools, Arabisch,…)
Als je kind luizen heeft, controleer dan alle huisgenoten met de nat-kam-test. Alle huisgenoten met luizen moeten gelijktijdig behandeld worden. Anders is de kans groot dat ze elkaar opnieuw besmetten.
Het is ook belangrijk dat je de school of het CLB zo snel mogelijk daarvan op de hoogte brengt. Die kunnen dan de nodige maatregelen nemen om verdere verspreiding te helpen voorkomen.
Hoe luizen behandelen?
Het is erg belangrijk om iedereen met luizen gelijktijdig te behandelen. Er zijn verschillende behandelingsmethoden, maar helaas werkt geen enkel product altijd en bij iedereen. Er worden ook producten en apparaten verkocht waarvan de werkzaamheid niet genoeg werd aangetoond. De behandelingsmethoden die goed werken lees je hieronder.
De nat-kam-methode
Voor de nat-kam-methode volg je dezelfde 10 stappen als bij de nat-kam-test. Je moet de nat-kam-methode om de 3 dagen gedurende 2 weken toepassen. Als je bij de laatste kambeurt nog luizen vindt, moet je de behandeling voortzetten.
Hoofdluismiddel
Koop een hoofdluismiddel altijd bij een apotheker en vraag voldoende uitleg over het gebruik van het product.
Opgelet! Hoofdluismiddelen kunnen nevenwerkingen veroorzaken, zoals jeuk en irritatie van de hoofdhuid. Vermijd contact met de ogen en de slijmvliezen. Gebruik deze middelen niet bij kinderen jonger dan 6 maanden, bij zwangere vrouwen of bij vrouwen die borstvoeding geven. Gebruik deze middelen niet in de buurt van een warmtebron zoals een haardroger.
Gebruik het hoofdluismiddel eenmalig en kijk een week later met de nat-kam-test of er nog luizen zijn. Herhaal de behandeling als je na een week nog levende luizen vindt. Als je kiest voor een hoofdluismiddel is het belangrijk dat je hetzelfde middel gebruikt, anders kunnen de luizen gewend geraken aan dit middel waardoor het niet meer werkt. Enkel als je na een tweede toepassing van hetzelfde hoofdluismiddel nog steeds levende luizen vindt, kun je overschakelen op een andere behandelingsmethode.
Kammen en haarborstels moeten na elk gebruik gedurende 5 minuten geweekt worden in water van 60 °C.
Behandel alle gezinsleden met luizen gelijktijdig.
Bij hardnekkige aanwezigheid van luizen kan desinfectie zinvol zijn om een herbesmetting te vermijden. Was kledij, handdoeken, beddengoed en knuffels op 60 °C en herhaal dit na een week. Materialen die niet in de wasmachine mogen kun je ook gedurende 48 uur buiten luchten, gedurende 24 uur in de diepvriezer plaatsen op -18 °C of gedurende twee weken in een afgesloten plastic zak bewaren.
Aandachtspunten
Het is heel moeilijk om besmetting met luizen te voorkomen.
Gebruik nooit hoofdluismiddelen om luizen te voorkomen. Dat heeft geen enkel nut en het verhoogt de kans dat de luizen wennen aan het middel, zodat het niet meer werkt. De haren overvloedig wassen heeft evenmin zin.
De aanwezigheid van luizen is niet schadelijk. Kinderen met luizen moeten dan ook nooit thuisblijven van school.
Als je kind luizen heeft, is het belangrijk dat je het kinderdagverblijf, de school of het CLB zo snel mogelijk daarvan op de hoogte brengt. Die kunnen dan de nodige maatregelen nemen om verdere verspreiding te helpen voorkomen.
Als je kind luizen heeft, controleer dan alle huisgenoten met de nat-kam-test. Alle huisgenoten met luizen moeten gelijktijdig behandeld worden. Anders is de kans groot dat ze elkaar opnieuw besmetten.
2. Er is melding van luizen
Wanneer er luizen in onze school worden vastgesteld of wanneer ouders melden dat hun kinderen besmet zijn met luizen of neten, geven we aan de ouders een brief mee. In deze brief laten we de ouders weten dat in de klas van hun kind luizen zijn vastgesteld bij een ander kind in de klas. Verder omschrijven we in deze brief nogmaals hoe de ouders de hoofden van hun kinderen kunnen controleren met de nat-kam-methode en wat ze kunnen doen om de luizen te behandelen. We wijzen de ouders er op dat ze niet enkel de kinderen moeten controleren maar dat alles in huis dat eventueel besmet kan zijn met luizen ook behandeld moet worden door de ouders om zo te voorkomen dat de kinderen terug opnieuw besmet worden. Ook het belang van het behandelen van jassen, sjaals en mutsen wordt nog eens herhaald in de brief.
In de brief verwijzen we ook naar onze website waarop een filmpje staat over het behandelen met luizen d.m.v. de nat-kam-methode.
3. Registreer de bevindingen
Bij elke melding van besmetting met luizen wordt er door de directie of de administratieve medewerker een namenlijst meegegeven aan de klasleerkracht.
Op de namenlijst noteren de klasleerkrachten op welke datum er bij welk kind luizen werden vastgesteld of bij welk kind zij of een ander personeelslid luizen hebben vastgesteld. Op diezelfde lijst wordt verder ook gemeld welke ouders het strookje terug hebben bezorgd, of er luizen of neten zijn gevonden en of deze behandeld zijn met de nat-kam-methode (N) of een luizenmiddel (L).
Deze lijsten worden bezorgd aan de directie, zodat bij het contacteren van het CLB de nodige gegevens voor handen zijn.
4. Opvolging
Omdat de behandeling van luizen enige tijd vraagt (twee weken voor de nat-kam-methode) geven we alle ouders twee weken de tijd om de hoofden van hun kinderen te behandelen.
Na die maand worden de hoofden van de kinderen gecontroleerd door de kriebelmama’s. Alle kinderen van de klas worden gecontroleerd. Wanneer er nog neten of luizen worden gevonden, krijgen deze ouders een brief mee waarin er gevraagd wordt om opnieuw te behandelen en de verpakking van het gebruikte middel mee naar de school te brengen.
In deze brief zal ook worden aangekondigd wanneer het kind opnieuw gecontroleerd zal worden door de kriebelmama’s. Ten slotte voegen we nogmaals een stappenplan toe om de nat-kam-methode toe te passen.
5. Contacteer het CLB bij blijvende aanwezigheid van luizen
Bij aanhoudende problemen in dezelfde klas wordt het CLB gecontacteerd. Samen met het CLB wordt er bekeken wat de meest effectieve actie is die zij kunnen ondernemen.
Dit kan gaan van een controle van alle hoofden van de kinderen tot een huisbezoek bij de vermeende haardgezinnen. Het CLB zal dan samen met de ouders bekijken welke methoden er reeds zijn toegepast en zoeken naar een oplossing, desnoods worden andere instanties ingeschakeld.
Al de inspanningen die de school doet om het luizenprobleem te voorkomen en zo nodig aan te pakken sluiten niet uit dat de uiteindelijke verantwoordelijk van de behandeling bij de ouders blijft liggen.